En resa mot enastående resultat: Hur hårt arbete och tankesätt öppnar upp för framgång
Har du någonsin har undrat vad som gör framgångsrika människor framgångsrika?
Oavsett yrke har alla framgångsrika människor en viss "je ne sais quoi.“ Det är något vi inte kan sätta fingret på, men vet att vi vill ha, eftersom det är det som skulle hjälpa oss att växa och nå våra egna mål, oavsett om de är personliga eller professionella.
Man skulle kunna tro att det finns ett direkt samband mellan hög IQ och framgång. Men omfattande forskning visar att även om IQ-tester kan ge en bra indikation på var någon befinner sig inom intelligensspektrumet, är de i sig inte någon tillräckligt bra indikator vad gäller framgång inom olika grupper av människor.
Då skulle man kunna säga att talang uppenbarligen är en förutsättning för framgång.
Hur skulle annars Michael Jordan kunnat bli en av de största basketspelarna och idrottarna genom tiderna om han inte hade talang? Det måste vara talang.
Men det stämmer inte.
Carol Dweck, professor i psykologi vid Stanford University, säger: "Genetiken kan avgöra utgångsläget, men det är hårt arbete som avgör slutresultatet.”
Allt ligger i personligheten
Det visar sig att vissa personlighetsdrag har mycket mer att göra med framgång än vare sig IQ eller talang.
Nobelpristagaren James Heckman, och hans kollegor fann att "icke-kognitiva" färdigheter, såsom uthållighet, goda studievanor och samarbetsförmåga – eller med andra ord ”samvetsgrannhet” (eller uthållighet) – har en mycket större inverkan på framgång än IQ.
Samvetsgrannhet kan låta väldigt tråkigt, men är en av de personlighetsdrag i femfaktormodellens (Big Five) personlighetstest som HR-medarbetare använder sig av vid utplacering av medarbetare.
Den återspeglar tendensen att vara ansvarsfull, organiserad, flitig och målinriktad.
Samvetsgranna individer tenderar att vara högpresterande. De har en hög produktivitetsnivå, tjänar mer pengar, har goda relationer, är nöjda med arbetet och presterar mer. Dessutom tenderar samvetsgranna personer att få fler ledande befattningar.
En mer modern tolkning av ordet "samvetsgrann” är begreppet "grit”, som har myntats Angela Duckworth, professor i psykologi vid University of Pennsylvania och MacArthur Fellow.
Det finns en annan uppsättning personlighetsdrag som spelar en viktig roll för uppnåendet av framgång: beslutsamhet och uthållighet.
Vissa tror att dessa två betyder samma sak. Även om de tillhör samma familj betyder de tekniskt sett två olika saker.
Beslutsamhet anses vara en "bestämd eller fast" avsikt. Det betecknar en föresats, ett tillstånd av mental beslutsamhet och är i allmänhet kortsiktigt.
Kanske är du fast besluten att avsluta alla möten i tid, göra tre stora avslut kvartalets slut eller lansera ditt företags största online-event i år.
När du försöker nå ett mål kommer du att uppleva med- och motgångar, vilket kan dra undan mattan under dina fötter. Och när så sker får du ibland tillbaka din beslutsamhet och ibland inte. Om du inte återfår den, kommer uppnåendet av ditt mål gå upp i rök.
Uthållighet däremot är långsiktigt. Det innebär att göra något trots svårigheter eller trots att framgångarna låter vänta på sig.
Oavsett hur tufft det blir så fortsätter du jobba mot målet. Du fortsätter försöka, du testar saker, du gör justeringar och fortsätter väldigt länge.
Vikten av rätt mindset
Rätt mindset är en annan viktig framgångsfaktor.
I sin bok ”Mindset: The New Psychology of Success” beskriver Carol Dweck två olika typer av mindset– "fast mindset” och ”utvecklingsorienterat mindset”.
Personer med "fast tänkesätt” tror att intelligensen är något fast och givet och att de antingen är födda med talang eller inte. Därför ägnar de all sin tid åt att försöka se smarta ut, snarare än att ägna tiden åt att lära sig och utvecklas.
Det är den typen av människor som ger upp efter några försök
Å andra sidan tror personer med ”utvecklingsorienterat mindset” att de kan vara bra på vad som helst och att deras förmågor kan växa genom uthållighet, engagemang och rätt strategi. Personer med utvecklingsorienterade mindset låter sig inte definieras av misslyckanden.
Källa: https://www.mindsetworks.com/science/Impact
"Michael Jordan är ett utmärkt exempel på ett utvecklingsorienterat mindset", säger Dweck. Han har det mindset – den inställning – som nästan alla långvarigt framgångsrika idrottare har – att hårt arbete kan hjälpa dig att övervinna allt.
Framgång kommer naturligtvis från ett utvecklingsorienterat mindset, inte från ett fast mindset.
Men allt hopp är inte ut om du identifierar dig själv som en person med ett fast mindset. "Mindset är bara övertygelser", förklarar Dweck. "De är starka övertygelser, men existerar bara i dina tankar, och du kan ändra hur du tänker.”
Få de senaste Thrive med SuperOffice artiklar i din inkorg. Gå med Thrive här
En resa mot perfektion i fem steg
Att ändra sitt sätt att tänka börjar med självkännedom och insikten om att du redan har nyckeln till framgång i dina händer.
Alla har förmågan att lyckas och bli den bästa versionen av sig själv.
Talang och IQ är inte avgörande faktorer för ditt öde. Du är det!
Genom hårt arbete, uthållighet och beteendeförändringar, kan du ”koppla om” din hjärna för framgång.
Här är fem steg som du kan ta för att göra det:
1. Sätt upp ett mål att sträva mot
Det är omöjligt att bli bättre om man fortsätter som man har gjort utan att ha som mål att bli bättre på något.
Låt oss säga att du jobbar som säljare. När du började arbeta lärde du dig allt du kunde. Du slukade information om de produkter du skulle sälja, du satte dig in i ditt företags affärsmodell och processer och gjorde en djupdykning in i ditt marknadssegment.
Då var du villig att ta emot dig alla råd när det gällde hur du kunde förbättra dina resultat och du omsatte entusiastiskt dessa lärdomar i ditt dagliga arbete. Du började bli framgångsrik i ditt arbete och var nöjd med dina resultat.
Sedan går det ett år eller två och du börjar falla i ett mönster. Du kommer till jobbet och gör exakt samma sak dag efter dag, vecka efter vecka, och förväntar dig samma förbättrade resultat som när du började. Men det sker inte. Istället har du nått en platå.
För att förbättra dina resultat måste du träda ur din komfortzon.
Fråga dig själv vad det är du vill bli bättre på. Var specifik. Anteckna dina mål.
Vad du än väljer, se till att det är något är utanför din komfortzon och inte något du redan behärskar. Tänk större. Var inte nöjd med var du är nu.
2. Lär dig. Massor.
Om du vill bli bättre på något rekommenderar vi att du inte sitter framför teven och glor på Netflix hela kvällen. Du måste bli en inlärningsmaskin.
Warren Buffett, en av världens mest framgångsrika rekommenderar ”The Buffett Formula” för alla som vill bli framgångsrika. Formeln är enkel: "Nyckeln till framgång är att gå till sängs lite smartare varje dag.”
Han läser 500 sidor om dagen. Han säger att läsning är "som en bra investering. Den har förmågan att förränta sig.”
Men det är inte bara läsning som gör dig framgångsrik. Du måste också tänka på vad det är du läser.
"Varken Warren eller jag är tillräckligt smarta för att fatta beslut utan någon betänketid”, sa Charles Munger, Warren Buffetts affärspartner, en gång till en journalist. ”Vi fattar faktiska beslut väldigt snabbt, men det beror på att vi har ägnat så mycket tid åt att förbereda oss genom att sitta tysta och läsa och tänka.”
3. Öva med syfte
Vi har alla hört uttrycket "övning ger färdighet”, vilket innebär att ju mer du övar på något, desto bättre blir du.
Malcom Gladwell gillade "10 000 timmars-regeln" i sin bästsäljare ”Outliers: The Story of Success” där han hävdade att vem som helst kan bli expert eller mästare inom sitt område om de bara övar på det i 10 000 timmar.
Denna teori har sedan dess motbevisats. Det är inte kvantiteten, dvs. hur många timmar du ägnar åt övning, som gör skillnad. Det är kvaliteten på övningen. Forskning visar att expertis skapas genom medveten övning – övning som fokuserar på uppgifter bortom din nuvarande kompetensnivå och komfortzon.
När du medvetet och avsiktligt övar på det som är svårast kommer du att uppnå enastående resultat.
Fokusera till 100 % när du övar. Pressa dig själv lite varje dag. Följ dina dagliga framsteg med målet om att bli bättre imorgon än idag.
4. Få feedback
Du behöver feedback för att bli bättre. Och när vi säger feedback, menar vi inte när en familjemedlem eller din bättre hälft säger att du gör ett bra jobb.
Det finns många sätt att få feedback. Här är två sätt att använda feedback i ditt arbete:
- Använd mätning som feedbacksystem. Det du mäter är det du vill förbättra. Så hur många LinkedIn-kontakter skaffade du dig igår, hur många säljsamtal startade du, hur många avslut gjorde du? Genom att mäta kan du se om du blir bättre eller inte.
- Använd coachning som feedbacksystem. En lärare, en coach eller till och med en betrodd samarbetspartner är avgörande för att upprätthålla medveten övning. Bra coacher kan följa dina framsteg, hålla dig ansvarig och motiverad samt hitta små sätt som du kan förbättra dig på.
5. Lyssna, reflektera och låt cykeln starta om igen
All feedback du får inte kommer att vara positiv.
Det är din coachs eller mentors uppgift att berätta för dig vad du gör fel och vad du behöver fokusera på för att bli bättre.
Förstå att uppnåendet av enastående resultat är en process, inte ett slutmål. Du måste göra smärre justeringar under resans gång. Det kommer att finnas dagar då du känner att du inte gör några framsteg alls, och sedan plötsligt ser du en stor förbättring.
Var uthållig och se det långsiktigt
Alltför ofta ger människor upp innan de borde eftersom är ute efter omedelbar tillfredsställelse.
Oavsett om du ska få ett företag att växa, lära dig nya färdigheter eller börja med en ny hobby, finns det inget som heter omedelbar tillfredsställelse.
Kom ihåg att Michael Jordan inte blev mästare över en natt. Det krävdes år av övning, uthållighet och hårt arbete.
Om du vill nå framgång måste du vara uthållig.
Resan till enastående resultat är inte enkel.
Det handlar om att misslyckas, lära sig, anpassa sig, misslyckas igen endast för att upprepa hela processen på nytt. Om och om igen.
"Om du drömmer smått, blir smått det du tveklöst förtjänar", säger författaren och pedagogen, Debbie Millman i sitt avslutningstal Fail Safe.